Történet

HomeA műhelyGalériaIkonfestészetKapcsolatHírek

Történet
Események
Kapcsolat
Ikonfestők

2002.

 

Ikonfestő műhelyünk 2002 nyarán alakult Tokaj-hegyalja egyik kis falujában, Bodrogolasziban. Eleinte autodidakta módon tanultuk az ikonművészet alapjait., Kezdetleges technikával -a hagyományoktól eltérően-, tisztán fa alapra, vagy vászonra kerültek az ikonképek... 
 

2002-2004.

 

Tudásunkat és technikánkat egyre sikeresebben csiszoltuk személyes kapcsolatainkon keresztül. Ikonfestő művészektől -görög katolikus atyáktól- egyre pontosabban lestük el az igazi mesterfogáskat.
 

2003.

 

Az ikonok készítése a hagyományoknak megfelelő módon folyik. 2003-ban örömmel teljesíthettük első megrendelésünket.
 

2004.-2006.

 

A műhely bázisa átmenetileg áttevődik Nyíregyházára. Ikonszentelések: Nyíregyházán, Bodrogolasziban, Sátoraljaújhelyben.
 

2006.

 

Az ikonfestő műhely újra Bodrogolasziban. A helyi görögkatolikus templomban sikerül megszervezni -az ökumenikus napok egyik programjaként- első kiállításunkat.

A sátoraljaújhelyi görög katolikus templom által szervezett -"Virrasztás a nemzet megújulásáért"- imanapon Polgár Tamás előadást tartott az ikonfestészetről...
 

2007.

 

Szent István ikonja által ikonjaink a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara zsűrizett alkotásai lettek, reméljük a "Magyar Kézműves Remek" címet is sikerül elnyerni..

Első felkeresések galériáktól -Lavotta Ház, Zsombrák Arts.

Első médiaszereplésként a Rádió Aktív műsorában, a karácsony előtti böjti időszakban interjú készült a műhelyről -a történetéről, a lelkiségről s a technikákról 

 

2008.

 

Felkérésre a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház eslő újhelyi és első nem-újhelyi eslőszülöttjét a Szent Ötvened Ikonfestő Műhely ajándékaival lepték meg. Az újszülöttek egy Vlagyimirszkaja IStenszülő-ikont és egy Szent Simeon ikont kaptak.

Elkészült az ikonfestőkről az első televíziós riport. A Zemplén Televízió többször is műsorára tűzte a javarészt technikai részletekről szóló kisfilmet.
 

 


Copyright (c) 1996-2000 Namo Interactive Inc, Polgár Tamás 2006. All rights reserved.
polgar@iit.uni-miskolc.hu